Bosé chodidlo, slobodná myseľ.

Bosé chodidlo, slobodná myseľ.

pondelok 20. júla 2015

Za bystrickým pokladom - Králická tiesňava

Okolie Banskej Bystrice je plné prírodných krás, ktoré je možné objavovať bosým chodidlom. Krásne výhľady, romantické zákutia a nedotknutá príroda sú zárukou nezabudnuteľných výletov nielen do okolia, ale i po samotnom meste. My sme sa tentokrát potrebovali skryť pred rozpáleným slnkom a tak sme zamierili do Králickej tiesňavy, len pár kilometrov od centra. 

Hneď z úvodu poviem, že Králická tiesňava je rajom pre každého barefoot-istu. Rozmanitý nenáročný a prehľadný terén zvládne aj ten, kto s bosou chôdzou len začína. Lesná cestička, miestami doplnená lístím a skalkami, sa dvakrát križuje drevenými mostíkmi s malebným potôčikom. Krásne pohľady na miestnu scenériu potešia každé oko.

Trasa je dobre značená až ku Králickému vodopádu, i keď zablúdiť sa tu moc nedá, keďže "jediná cesta do cieľa vedie." Časovo Vám výstup k vodopádu zaberie tak okolo 40 minút (2 km) normálnym tempom. My sme mali so sebou dvoch psíkov - nadšených plavcov, takže nám to trvalo o kúsok viac kvôli častým zastávkam.

U Králického vodopádu odporúčame zotrvať na schladenie nôh v plytkom brode a posilniť sa dobrým olovrantom na cestu naspäť.

Ďalší z pekných slovenských výletov bosou chôdzou bol za nami a my sme sa pobrali na dobrú zmrzlinu do centra mesta. =)

Ideálny podklad kadiaľ sa človek pozrie. :-)
Radosť z miestneho terénu. :-)

Králická tiesňava - prírodná krása 






Praktické info:
Vhodné pre začiatočníkov: ano =)

Cestovanie:
K miestnej prírodnej kráse sa dá dostať pohodlne autom (B. Bystrica -> Tajov -> Králiky) a odparkovať na značenom parkovisku pod prudkou zákrutou. Pokiaľ pôjdete autobusom, je potreba sa odviezť prímestskou linkou smer Králiky a vystúpiť na zastávke Tajov - vápenica.