Bosé chodidlo, slobodná myseľ.

Bosé chodidlo, slobodná myseľ.

streda 21. októbra 2015

Pohodlie pre nohy v práci od rána do večera?


Či už sedíte celý deň za pracovným stolom a jediným Vašim pohybom je cesta na porady (pre kávu) a späť, alebo osem až desať hodín beháte po predajni a obsluhujete zákazníkov, platí v oboch prípadoch rovnaké pravidlo -  aj nohy potrebujú slobodne dýchať a chodidlo potrebuje cítiť.
Pokiaľ čítate tieto riadky a máte možnosť vyzuť sa - urobte tak, ideálne hneď!


Že Vám smrdia ponožky? Majte v práci jedny čisté v zálohe, prípadne používajte dezodorant.

Že je to neprípustné kvôli pravidlám a bojíte sa, čo Vám povie nadriadený? Veď aj on je človek a bosé nohy pod pracovným stolom predsa nemôžu nikomu vadiť, pretože ich nevidno.

Výhovorky došli, poďme sa teda pozrieť na to, prečo byť bosý/bosá aj v práci. 

Telo s bosými nohami má lepšiu možnosť termoregulácie.
Možno si poviete, že v zime sa nám to ľahko píše, ale my sami trénujeme svoje chodidlá tak, že na 5 minút do zimy a potom  znovu vlezieme do teplých ponožiek. Komu je chladno, stále môže siahnuť po priedušných topánkach. Avšak po čase si sami všimnete, že ste menej chorľaví, znesiete nižšiu hodnotu °C na teplomeri a nachladnutie Vás obišlo veľkým oblúkom za posledných pár mesiacov.

Lepšia látková výmena.

Aj chodidlo komunikuje so svojim okolím - potením sa zbavuje nečistôt, nasáva nové informácie. Čo však neplatí v prípade, keď ho zavrieme do pevnej koženej topánky, kde sa všetko zachytáva v ponožke a my tak zotrváme po dobu 9 až 10 hodín, pričom to pekne za ten čas sa varí a buble...    

Príjemná masáž reflexných plôšok na nohách. Stačí, keď máte k dispozícii ježka, alebo pre náročnejších Stoneboard, prípadne ceruzku. Kedykoľvek si môžete jemne premasírovať body na chodidlách a je to veľmi, veľmi príjemné! Alebo si zacvičiť a rozprúdiť krv. 

Prirodzený antistress a pocit väčšej slobody.

Bosé nohy automaticky prinášajú úľavu v prvej sekunde od vylezenia z topánky. Ak už riešite nepríjemné emaily, alebo máte pred sebou náročnejšiu úlohu, aj Vaša myseľ bude pracovať slobodnejšie a efektívnejšie, keď sa budete DOBRE CÍTIŤ!

My, keď sme nahnevaní, alebo nás niekto rozčúlil, vyzujeme sa. Nazývame to procesom "uzemnenia sa", pretože dostávame svoju myseľ z "vývrtky" späť na zem, do priestoru, ktorý je tu a teraz. Po chvíli sa nám emócie vytratia a my dokážeme s triezvejším pohľadom situáciu riešiť.
Páčilo sa mi, keď jedna z našich klientiek na otázku, prečo si nevyzuje topánky na opätku, keď je v práci, nám odpovedala: "Lebo je to také úžasné, že by som sa už nedokázala do nich späť nasúkať."

Ale položme si otázku: Musí naše telo trpieť celý deň v nepohodlných topánkach, len preto, aby sme spravili dojem?

V jednej brnenskej firme môžu zamestnanci chodiť bosí alebo v ponožkách. Mne je to veľmi sympatické, pretože na mňa pôsobia uvoľnene, nestresovane a nepovažujem ich bosý štandard za nič urážlivé. Rada ku nim chodím, pretože je to jedna z mála firiem, ktorej záleží na pohodlí ich pracovníkov. A keď mi grafik urobí návrh vďaka tomu krajší - budem ako zákazník spokojnejšia.

Pokiaľ už teda možnosť zbavenia sa topánok nemáte (ale veľmi by ste chceli), je tu ešte varianta barefootových priedušných topánok - napríklad Ahinsa Shoes Sundara celopriedušná, ktoré Vám dajú pocit komfortu pri dodržaní predpísaného dress code.

Ideálne sú na behanie po predajni, alebo pokiaľ sa nechcete stále obúvať a vyzúvať pri ceste na porady a do kuchynky.

Je to zdravý kompromis medzi bosou nohou a topánkou. Pozor - sú priedušné a teda premokavé!

PS: Skúšali ste niekedy robiť porady a brainstorming naboso? Je to úžasné!

Tak - hor sa z topánok von a pracovať! =)

 http://ahinsashoes.com/sk/topanky-sundara-cervene-priedusne/

http://ahinsashoes.com/sk/topanky-sundara-modre-priedusne/