Bosé chodidlo, slobodná myseľ.

Bosé chodidlo, slobodná myseľ.

štvrtok 6. augusta 2015

Z Kolónky na Hradište a späť

Jedna z pekných prechádzok, ktorú určite môžete zapísať do svojich turistických denníkov.
Skombinovali sme naše časové možnosti, fyzickú silu a nechali sme sa naboso odniesť našimi chodidlami po žltej a zelenej značke k miestnemu historicky významnému miestu. A ako bolo? 

Prechádzky po prírode (naboso) sú vždy upokojujúce, pokiaľ Vás teda neženie hlad ako vlk či iná lesná zver, ktorej je v týchto končinách neúrekom. Samotnú trasu by sme zaradili asi do kategórie "mierne pokročilých", keďže časť úseku sme sa predierali malinčím, aby sme následne našli nádherné lesné chodníčky, priam stvorené na bosú chôdzu.

Prvá časť trasy až na Hradište je stúpaním do kopca,čím si nielen otestujete vlastnú kondičku, ale spálite i niekoľko kalórii, ktoré následne môžete doplniť horalkou s pekným výhľadom na mesto Vrútky. Vyhliadku nájdete, pokiaľ sa rozhodnete prejsť po hradbách niekdajšieho Hradišťa. (Odporúčame!)

Po krátkej prestávke a tridsiatichsiedmych fotozáberoch (psov, prírody, okolia, výhľadov...) sme pokračovali k Sedlu za Hradišťom, kde sme sa napojili na žltú značku a v podstate už len klesali dolu do údolia ku kempu, kde sme začínali. Druhá časť výletu sa nám páčila výrazne viac - lepší povrch, klesajúci chodník, chladenie bosých nôh v miestnom potoku, ktorý určite po ceste neminiete.

Na úplne poslednú časť trasy (keď sa napojíte na asfaltovú cestu) odporúčame pribaliť aspoň sandále, pretože rozhorúčený asfalt nie je úplne ideálnym zakončením. Uvážte sami. :-)

Záver?
Príjemná a pestrá oddychovka na cca 2 - 2,5 hodiny. Na niektoré úseky by sa obuv mohla hodiť, ale dokopy z celej trasy tvorili asi len 5-10%. Zvyšok zvládnuteľný bez problémov.
Vhodné pre bosonožcov, obutých turistov, rodiny s deťmi, psíkov s majiteľmi i bez nich.

PS: Pokiaľ by ste sa chceli na naše bosé výjazdy pridať, napíšte nám na info@ventrocentrum.sk a spoločne vyrazíme na pekný výlet! :-)

FOTKY:

Dosiahli sme cieľ stúpania - Hradište, už nás čaká len cesta po rovine a dole. :-)

Výhľad na Vrútky a Sučany

Nádherné lesné chodníčky sme mali už po celej ceste...

...takže barefootové topánky sme mohli zavesiť "na klinec". :-)

Radosť túlať sa takýmto lesíkom!

Cestičky sa kľukatia dole do údolia.


Odmenou pre nás bola chladná bystrina, ...

...kde sme sa nabili novou energiou,

psíky sa vyhrali do sýtosti...

...schladili sme nohy a premasírovali v miestnom bahnisku...

...a pobrali sa k záverečnej časti do cieľa. :-)